top of page

GIOSTRA DI ZANTE: ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΙΠΠΟΤΕΣ!


"Giostra di Zante" ή αλλιώς, δύσκολοι καιροί για ιππότες !

Η Γκιόστρα της Ζακύνθου είναι ένα από τα παλαιότερα δρώμενα του νησιού που διεξαγόταν κατά την διάρκεια του Ζακυνθινού καρναβαλιού.

Πλέον γίνεται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και συμμετέχουν αποστολές από την Ελλάδα , κυρίως τα Ιόνια νησιά και χώρες της Ευρώπης με παρεμφερή πολιτιστική παράδοση όπως η Ιταλία. Αφορά σε αγώνες με άλογα όπου οι αναβάτες τους αγωνίζονται με κοντάρια και ο νικητής κερδίζει και την ....εκλεκτή του Δεσποσύνη!

Τα παλιά χρόνια, το έπαθλο, εκτός της κυρίας , ήταν ένα ασημένιο σπαθί για τον πρώτο και ασημένια σπιρούνια για τον δεύτερο.

Το αγώνισμα έχει ως εξής: ο ιππότης έφιππος προσπαθεί με το κοντάρι να πετύχει και να πάρει ένα κρίκο που είναι κρεμασμένος σε ένα ξύλινο δοκάρι. Νικητής είναι αυτός που έχει τρεις επιτυχημένες προσπάθειες, αλλά και καλύτερο χρόνο από τους υπόλοιπους.

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και η παιδική Γκιόστρα όπου οι νεαροί ιππότες παίρνουν μέρος στο ίδιο ακριβώς αγώνισμα αλλά χωρίς άλογα!

Είναι ένα φαντασμαγορικό θέαμα καθώς τις ημέρες της διεξαγωγής του ολόκληρη η πόλη της Ζακύνθου μετατρέπεται σε πόλη μιας άλλης εποχής όπου όλοι πλέον μπορούν να λάβουν μέρος και ας μην ανήκουν στο Libro d’oro , όπως ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος μέρος τα παλιά χρόνια.

Κυρίες με φορέματα, στολισμένα με κεντήματα, πολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια, με περίτεχνες κόμες , ιππότες με βαριές ενδυμασίες απο ακριβά υφάσματα, όπως βελούδο και μετάξι με κεντημένους τους θυρεούς των πόλεων που εκπροσωπούν καθώς και σημαίες και λάβαρα σε όλη την πόλη και ειδικότερα στις πλατείες Αγίου Μάρκου και Σολωμού όπου κορυφώνονται και οι εκδηλώσεις .

Τα αγωνίσματα ανηλίκων και ενηλίκων ξεκινούν κάθε φορά με μία παρέλαση όπου συμμετέχουν όλες οι αποστολές, η κάθε μία με το λάβαρο της και τον θυρεό κεντημένο.

Αυτή η πομπή που παρελαύνει στα σοκάκια της πόλης δίνει την αφορμή στο μυαλό και την φαντασία μας να ταξιδέψει σε εκείνα τα χρόνια.

Εάν είστε επισκέπτης στο νησί της Ζακύνθου το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μην το χάσετε! Αξίζει τον κόπο μιας και είναι ένα ανεπανάληπτο δρώμενο και δεν θα το δείτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Γκιόστρα της Ζακύνθου μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας “ Giostra di Zante” www.giostradizante.gr


δημοφιλή
πρόσφατα
αρχείο
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page