top of page

ΤΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ


...Και έγινε μάχη τρομερή και φοβερή. Ανάμεσα στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Άνοιξαν οι θάλασσες και σειστήκαν τα βουνά. Οι άνθρωποι τρόμαξαν τόσο, που κατά την προσφιλή τους συνήθεια για να εξευμενίσουν τους θεούς έφτιαξαν ναούς θεόρατους μα και πανέμορφους.

Έτσι , λέει ο μύθος, έτσι και έγινε. Για το όνομα της πόλης των Αθηνών η μάχη και νίκησε η παρθένος. Η Αθηνά. Και έδωσε το όνομα της στην πόλη.

Μα και ο Ποσειδώνας δεν ήταν δευτεράντζα. Ήταν θεός που τοχε.

Άσε που είχε και τα '' κονέ '' στην θάλασσα βασικό για την εποχή.

Έτσι λοιπόν οι Αθηναίοι, έφτιαξαν και γιαυτόν ναό, αλλά λίγο παραπέρα να μην είναι και κολλητά με την Αθηνά...

Μακριά λοιπόν από οικισμούς και τα βλέμματα των ανθρώπων, απομονωμένος, στην άκρη της Αττικής χερσονήσου, σε ένα σημείο ιδανικό για ρομαντικούς, ερωτευμένους και για όσους αγαπούσαν κάθε λογής περιπέτεια χτίστηκε ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Θυμάμαι ακόμα τον ντόρο που έγινε με τους '' βέβηλους '', πού αμαύρωσαν τον τοίχο του κτιρίου του Πολυτεχνείου. Και πόσα δεν γράφτηκαν και τι δεν ακούστηκε. Όμως σε τούτο τον τόπο η υποκρισία περισσεύει.

Μακριά λοιπόν από τα βλέμματα λοιπών επισκεπτών, για φύλαξη ούτε λόγος εκείνες τις εποχές, πολλοί από τους επισκέπτες, στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν μια κάποια μορφή '' αθανασίας '' δεν δίστασαν να χαράξουν το όνομα τους πάνω στις κολώνες και τα μάρμαρα του ναού. Και ήταν και πολίτες περιωπής ανάμεσα στους ερωτευμένους και τους ναυτικούς...

Ακόμα και ο Μπάυρον , ο γνωστός λόρδος, έβαλε το χεράκι του...

Σήμερα, ευτυχώς, ο αρχαιολογικός χώρος φυλάσσεται, μα τα ίχνη μιας παλαιότερης γενιάς θα μένουν για πάντα στο ναό.

Γράφει κάπου ο αθηναιογράφος Δημήτριος Καμπούρογλου (1852-1942), αναφερόμενος στα σκαλίσματα που υπάρχουν στις κολώνες του Παρθενώνα:

«ο πρώτος χαράξας επί αρχαίου κίονος ιστορικόν γεγονός ήτο ο πρώτος ακαλαίσθητος Ελλην, αλλά συγχρόνως και ο πρώτος ευεργέτης της Ιστορίας».

Και να που οι βάνδαλοι της εποχής έχουν σήμερα γίνει τουριστική ατραξιόν.

Στα αυτιά μου, σαν αστείο, ο ξεναγός:

- Δείτε κύριοι, δείτε και απολαύστε την αρχιτεκτονική του ναού του Ποσειδώνα. Δεν θυμάμαι το όνομα του αρχιτέκτονα, μα αν προσέξετε, θα δείτε στις κολώνες σκαλισμένα τα ονόματα σπουδαίων, που με τρεμάμενα χέρια από την συγκίνηση, αφήναν στο πέρασμα των αιώνων τα σημάδια τους. Ευλαβική συνεισφορά στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό.

αμήν.

δημοφιλή
πρόσφατα
αρχείο
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page